“JFK” kiállítás, Washington DC


Fél évszázada gyilkolták meg Dallasban az Egyesült Államok 35. elnökét, John F. Kennedyt. Ebből az alkalomból – több éves kutatómunka gyümölcseként – eredeti dokumentumokat bemutató kiállítás nyílt washingtoni Newseum-ban. A JFK kiállításon a nyilvánosság által eddig még soha nem látott tárgyakon kívül számtalan fotó, videó hivatott megvilágítani az amerikai történelem egyik legsötétebb napját.

Kortes körúton az elnökségért

Kronológiailag három részből áll: “JFK” – benne “Creating Camelot” (fotók az elnökség idejéről és a családi életből); “Három lövés dördült” és egy dokumentumfilm:”Ezer nap”

“JFK” – benne “Creating Camelot” – elnöki periódus és a család

E részben Kennedy családjáról készült képek is láthatók, melyek mindegyikét Kennedy család privát fotósa, Jacques Lowe készítette.

A beiktatás: 1961. január 20.

Meghívó a beiktatási bálra

Az elnöki pár érkezése a bálra

Bécs 1961. június 3. : Kennedy-Hruscsov találkozó…

…és a két karosszék, amiben akkor ültek

1962. január – Jacqueline Kennedy elérte, hogy Franciaország kölcsön adta Mona Lisa-t. A washingtoni National Gallery of Art-ban Kennedy elnök nyitotta meg a kivételes kiállítást

A kiállítás létrehozója, a First Lady, és Mona Lisa a National Gallery of Art-beli ünnepi esten

1962. május: a First lady, Jacqueline Kennedy, egy Fehér Házbeli vacsorára érkezik /John F. Kennedy Library and Museum/

Jacques Lowe 28 éves volt, amikor találkozott a Kennedyekkel, akik 1958-tól családi fényképészeként alkalmazták őt. Lowe az elkövetkező három évben több mint 40. 000 képet készített a házaspárról és gyermekeikről. Az ikonikus képek segítségével lett Kennedyből évekkel később a mitikus Camelot. A következő képeken Kennedy, felesége Jacqueline, és gyermekeik, Caroline és John vannak.

1958. július, a család Hyannis Port-i otthonában: az ikonikus fotón John, Jacqueline és Caroline Kennedy

Itt még csak hármasban..

Gyerekek az amerikai elnök dolgozószobájában: Caroline és John Junior

Jacqueline Kennedy Hyannis Port-i otthona kertjében

Jacques Lowe több mint 40.000 eredeti Kennedy negatívja, amelyet a World Trade Center páncéltermében őriztek, 2001. szeptember 11-én megsemmisült. A kiállításhoz a Newseum a modern elektronikus fotótechnika segítségével több, mint 70 képet tudott reprodukálni papír alapú fotók és hírügynökségi anyagok alapján.

“Három lövés dördült” a címe az 1963. november 22-i dallasi drámának. E szekcióban azok a sokkoló képek és írások láthatók-olvashatók, ahogy a korabeli amerikai sajtó beszámolt a Kennedy-gyilkosságról.

A végzetes nap: Dallas, 1963. november 22.

A repülőtérről nyitott kocsiban a texasi városon át

Az elnök és Mrs. John F. Kennedy az őket üdvözlő dallasiakat mosollyal üdvözli 1963. november 22-én. Néhány perccel ezután, ahogy a konvoj áthaladt a Dealey Plaza-nál, az elnököt meggyilkolták.

A United Press International Bulletin adását megszakítva elsőként adta hírül, hogy az elnököt lelőtték. Pár perccel később a CBS vezérkommentátora, Walter Cronkite, megrendülten tudatta az amerikai néppel: meghalt Kennedy. Ezzel a tévétársaság belekezdett egy korábban még soha nem volt, négy napos helyszíni élő televíziós közvetítésbe.

A Nemzeti Levéltár számos – a nyilvánosság elé eddig nem került – anyagot adott kölcsön a kiállításhoz. Ebben a blokkban látható Lee Harvey Oswald inge, amelyet az 1963. november 22-i letartóztatásakor viselt, valamint tárcája és annak tartalma.

Lee Harvey Oswald – Fotó: Police Department, City of Dallas/Courtesy Les Ellsworth

De itt van dzsekije is, amelyet a rendőrség elől menekülve dobott el és a nyomozók a helyszínen megtaláltak. Aztán látható még az a kockás pléd, melyben Oswald a Dallastól nem messze lakó barátja garázsában elrejtette puskáját.

Oswald dzsekije – a kiállítás rendezői most teszik a helyére

Lee Harvey Oswald távcsöves puskája: a dallasi rendőr felemeli a puskát, amivel az elnököt lelőtték. Lee Harvey Oswald megbízást kapott a gyilkosságra | Hely: Rendőr-főkapitányság Dallas, Texas, USA. © Bettmann/CORBIS

Dallas, 1963. november 25.- Oswaldot sajtótájékoztatóra viszik © CORBIS

A televízió Oswald letartóztatása után két nappal élőben akart közvetíteni egy sajtótájékoztatót, ahol Oswald is beszélt volna. A fotón azt látjuk, amint a dallasi rendőrségről őrök és titkosszolgálati ügynökök Oswaldot kísérik. Ekkor kiugrott a tömegből Jack Ruby, az egyik helyi éjszakai klub tulajdonosa és hasba lőtte Oswaldot.

…és az ing a kiállításon, melyben Oswaldot a halálos lövés érte..

Az elnökség végének szomorú képsorai, melyek szintén láthatók a kiállításon

Az özvegy két gyerekükkel Caroline-nal és John Juninorral (mögöttük Robert és Ethel Kennedy)

…a koporsó…

…és a világot bejárt fotó, ahol Kennedytől pici fia szalutálva vesz végső búcsút…

Az özvegyet Robert Kennedy (balról) igazságügyminiszter és Edward Kennedy szenátor veszi közre a gyászmenetben

Washington DC – a gyászmenet útban az Arlingtoni Katonai Temető felé, ahol katonai tiszteletadással helyezték végső nyugalomra az Egyesült Államok fiatalon meggyilkolt 35. elnökét

A kiállítás Washingtonban 2013. április 12-től 2014. január 5-ig látható.

~ Szerző: hessenwinkel - 2013-04-28.

Hozzászólás