Mágnás-negyed IV: Festetics palota


003IMG_2367_resize

…és elérkeztünk a mágnás-negyedi séta során negyedikként meglátogatott helyszínre, a Festetics palotához.

A Nemzeti Múzeum mögött húzódó téren álló épület az ország történetében a XVIII. század óta fontos szerepet játszó Festetics család városi palotája volt, mely az átalakítások ellenére is megőrizte eredeti külső képét. A XIX. század közepére felértékelődött e területet. A kiegyezés táján az arisztokrata családok egymás közelében építették fel palotáikat, bérpalotáikat, ily módon az ú.n. mágnás-negyedet kialakítva a múzeum környékén. Ennek tudható be, hogy a város divatossá váló részén vásárolt telket Festetics gróf.

„Egy magyar mágnásnak nem lehet Bécsben palotája a nélkül, hogy Pesten is ne legyen” – Festetics György mondásához híven, mintegy példát mutatva elsőnek építtette fel városi palotáját. az arisztokrácia színe-java követte példáját. Palotájának építésével a korszak legsikeresebb építészét, Ybl Miklóst bízta meg.  A palotához impozáns kert is tartozott, ami a mágnásnegyed későbbi épületeire már nem volt jellemző.

A neoreneszánsz homlokzat a palota előtt lánccal összefűzött vastuskókkal, az itáliai palazzók legszebb példáit idézik emlékezetünkbe. A térre néző főhomlokzatot elegánsan töri meg a diadalív motívumként ható, félköríves főkaput közrefogó, két pár oszlop által gyámolított, öntöttvas rácsú enyhén íves erkély. A kocsi áthajtós, három kupolás boltozattal ellátott kapualjból balra nyílik a nagyvonalú lépcsőház, a három, sarkain íves, lebegő lépcsőkarral. Ez a monumentális tér és a palota emeleti reprezentatív terei a francia barokk XVII.-XVIII. századi formáit idézi. Klasszicizáló barokk a galériás párkánnyal díszített lépcsőház. Az emelet reprezentációt szolgáló terei a lépcsőházból nyíló műmárvány burkolatos tér, amelynek természetes megvilágítását ma is az Ybl által sokszor alkalmazott felülvilágító biztosítja.

A Tükörterem intarziás padlójával egyetlen megmaradt kristálycsillárjával, nagy falikarjaival, tükreivel tanúja a hajdani pompának. A palota építtetőjének örököse, fia Festetics Tasziló 1933-ban bekövetkezett halála után a magyar állam megvásárolta az épületet. 1941-től itt működött a Teleki Pál Történettudományi Intézet, majd utóda, a Kelet-Európai Tudományos Intézet. Több évtizeden keresztül az Országos Széchényi Könyvtár osztályainak és raktárainak adott otthont, végül az ELTE szociológia tanszékének hallgatói tanulhattak e falak közt. 2001. óta Magyarország, Németország, Ausztria és két németországi tartomány, Baden Württemberg és Bajorország által alapított Andrássy Gyula Német Nyelvű Egyetem működik az épületben. Az egyetem német nyelven mester képzéseket kínál történelem-, politika- gazdaság- és jogtudományok szakterületeken.

Utóirat:

A palota 2001-es rekonstrukciója és egyetemmé történt alakulása után a német alapítvány, melynek másfél évtizedig munkatársa voltam, öt éven keresztül rangos nemzetközi konferenciákat tartott a Tükörteremben. A terem eredeti intarziás tölgyfa parkettáját a felújításkor restaurálták. A mostani városnéző sétát megelőzően 2006-ban jártam utoljára a palotában. Szomorú szívvel kellett megállapítanom, hogy – a lépcsőház vörös bársony szőnyegének elkopásától kezdve – az eltelt kilenc évben a Tükörterem a nagy igénybe vétel (konferenciák, bálok, vacsorák, esküvők céljára bérbe vehető) miatt, a 15 éve restaurált intarziás parketta középső – nagy része – olyan mértékben károsodott, hogy tejeskávé színű fóliával ragasztották (?) le !!! Jelenleg csak a terem szélein, mintegy keretként látható a gyönyörű parketta.

Palotalátogatásunk idején a reprezentatív termek (Márványterem, Tükörterem) éppen egy előző esti bál utáni rendezetlen, kitakarítatlan állapotát mutatták, a csillárok nem voltak felkapcsolva stb., Éppen ezért e szép épülethez (néhány kivételével) a korábbi években készített, a palota restaurálás utáni állapotát tükröző fotóimat használtam fel.

Az összeállítás az alábbi linkre kattintva tekinthető meg:

http://wp.me/a1eBqz-JP

~ Szerző: hessenwinkel - 2015-04-05.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt szereti: