Mágnásnegyed III. – Tauffer palota


IMG_2348_resize

A palotalátogatáson az alábbi linkre kattintva lehet „részt venni”:

https://hessenwinkel.files.wordpress.com/2015/03/tauffer-palota.pdf

A Palota-negyedben tett látogatásunk harmadik állomása Dr. Tauffer Vilmos (1851-1934) szülész, nőgyógyász, egyetemi tanár 1892-ben elkészült palotája volt (építész: Schannen Ernő)

Az orvosi tanulmányait részben Pesten, részben Bécsben végző Tauffert 1874-ben avatták orvosdoktorrá Budapesten. A következő évben egyetemi ösztöndíjjal külföldre utazott. Két évnyi freiburgi tanársegédeskedés után (Angliát, Franciaországot és Svájcot bejárva) 1878-ban tért vissza Budapestre, ahol az egyetem szülészeti klinikáján első tanársegéd és még ugyanezen évben magántanár lett. 1881-től a II. Szülészeti és Nőgyógyászati Tanszék létrejöttekor annak tanszékvezetőjévé nevezték ki.

Rendkívüli tagja volt az Országos Közegészségi Tanácsnak, elnöke a Magyar Országos Balneológiai Egyesületnek, tagja több német tudós társaságnak, rendes tagja a székesfővárosi bizottságnak. 1881 és 1918 között nyilvános rendes tanár volt a budapesti II. sz. Szülészeti- Nőgyógyászati Klinikán.

Az operatív nőgyógyászat megteremtője volt Magyarországon. Kiterjedt iskolát alapított, évtizedekig a vezető szülészek tanítványai közül kerültek ki. Megreformálta a szülésznőképzést, kidolgozta a szülészeti rendtartást. Leghíresebb páciense kétséget kizáróan a “nemzet csalogánya”, Blaha Lujza volt, akin – az akkori higiénés kórházi viszonyok ismeretében – a színésznő otthonának ebédlő asztalán végzett életmentő nőgyógyászati műtétet.

Bródy Sándor utcai egykori palotájának külső homlokzatán ma is láthatók a néhai tulajdonos foglalkozására utaló szimbólumok: így egy bagoly (tudás, bölcsesség) és egy gyerekfej. A palotában később Kállay Miklós miniszterelnök is lakott. Ma a külföldi tulajdonban lévő Brody House nevű dizájn centrum lim-lom művészeti darabjai vannak a Tauffer-palota egyik, a nyilvánosság számára is megtekinthető lakásában, ahol eredeti tárgyként mindössze két eredeti Zsolnay cserépkályha élte túl az elmúlt majd’ 125 évet…

Fotók: László Judit

Budapest, 2015. március 21.

~ Szerző: hessenwinkel - 2015-03-29.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt szereti: