A Wenckheim palota – mágnásnegyed I.


IMG_2257 ráma_resize

Nagy vállalkozásra adtam a fejem a mágnásnegyed iránti kíváncsiságomtól hajtva, és jelentkeztem egy idegenvezetős városnézésre. A vállalkozásom nagy jellege abból adódott, hogy szívproblémáim ismeretében, a túra napjának reggelén hasított belém a felismerés: „Jesszusom, hisz ezek a paloták lift nélkül épültek” (otthonom III. emeletére is éppen elég naponta felmenni..). Summa summarum: ilyen szempontból beleválasztottam, mert valóban jó néhány emeletet kellett megmászni a majd’ három órás séta (Mit séta? A húszas éveinek végén járó idegenvezető fiatalember olyan tempót diktált a mintegy 50 fős, középkorúakból és idősebbekből álló csoportnak, hogy már a fiú utáni loholás is fárasztó volt – nekem mindenképpen).  Sétánk a Nemzeti Múzeum kertjéből indult, és a következő útvonalat jártuk be: Reviczky utca, Ötpacsirta utca, Múzeum utca, Bródy Sándor utca, Pollack Mihály tér.

A programban tíz palota szerepelt, ebből négybe lehetett ténylegesen bemenni. A többinek csupán külső szemlélői maradtunk. Kicsit bepillanthattunk a dualizmus kori mágnások élettereibe, ügyes kereskedők és forradalmi technikákat alkalmazó orvosok praktikáiba, megtudhattuk, hogyan mentették meg Blaha Lujza életét, és hogy mekkora szerepet játszottak a Károlyiak történelmünk és Budapest alakulásában.

A négy ténylegesen látott palotát szeretném bemutatni. Nem egyszerre mindegyiket, ezúttal a kiinduló pontot, gróf Wenckheim Frigyes palotáját.

 A gróf a család alkalmankénti pesti tartózkodásainak idejére építtette a neobarokk stílusú, neoreneszánsz elemekkel tarkított palotát. De a rokokó és a biedermeier is megjelenik benne. Külsejében a drezdai barokk, belsejében pedig a XV. Lajos-féle stílusirányzat a jellemző. Gróf Wenckheim Frigyes 1887-ben kérte fel a szászországi Meinig Artúrt a palota megépítésére. Az épület 1889-ben nyílt meg. Rácsait, kapuit és kandelábereit a kovácsoltvas-művesség jeles magyar képviselője, Jungfer Gyula készítette. A mai díszbejárat kovácsoltvas kapui 1897-re lettek készen.  Az emeleten hat körben Lotz Károly képei, előcsarnokban Fadrusz János puttói láthatók.

Csodálatosan szépek a hölgyek arannyal, és az urak ezüsttel díszített termei. Az egybenyitható (kisebb és nagyobb) báltermek egykoron gázvilágítású barokk csillárainak fényét hatalmas méretű velencei tükrök sokasága tükrözte vissza. A csillárok és a tükrök épségben átvészelték a II. világháborút. Ehhez az épület tervezőjének zseniális megoldása kellett: a tükröket kulccsal látta el, így azokat a cselédség a háború alatt le tudta szerelni és biztonságba helyezni.

A család nem csak a báloknak, de a muzsikának is nagy kedvelője volt.  A palota zenetermének szlavóniai tölgyből készült kazettás mennyezete és két páholya, valamint a termet bevilágító kristálycsillár is átvészelte a háborúkat. Az oldalfalak tölgyfa borítása már nem volt ilyen szerencsés. Az – takarékossági okokból – a későbbiekben fenyő borítást kapott.

1927-ben, a gróf halála után, az örökösök eladták az épületet a fővárosnak. Akkor négy évig tartott az átalakítás, mely után Fővárosi Könyvtár néven középületté vált.  Ma a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár központi épülete, melyet 1998 és 2001 között kiváló építészek és mesterek közreműködésével műemléki minőségben újítottak fel.

A fényviszonyok, no meg az élő könyvtári funkciók miatt, az ott-látottak az alábbi linkre kattintva tekinthetők meg (a képek betöltése kis időt vesz igénybe).

http://wp.me/a1eBqz-Ji

Fotók: László Judit

(A palota régi állapotáról készült kép forrása: OMM)

 Figyelem, a további négy – meglátogatott – palota bemutatója készül!

~ Szerző: hessenwinkel - 2015-03-23.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt szereti: