Salvador Dali retrospektív tárlat Párizsban


Az 1979-es tárlat után több mint 30 évvel a párizsi Pompidou Központ március végéig látható retrospektív kiállítással tiszteleg Dalí előtt, akit az önreklámozás mestereként mutat be.

Zseni vagy bohóc?

A művészt életében sokan clown-nak tekintették, halála után azonban csaknem osztatlan az elismerés, hogy a XX. század egyik legnagyobb képzőművészeti alkotója volt.

Fiatalemberként rajongott az orosz bolsevik forradalomért, idősen másik szélsőségként azt vallotta, hogy Franco tábornok “szent volt”, Spanyolországban pedig nyoma sincs a terrornak, mert a merénylőket “kiirtották, akár a patkányokat”. Hozzátette ehhez, hogy a szabadság “szar”. Legalábbis a Die Welt szerint, amely ennek a rendkívüli alkalmi tárlatnak hosszú cikket szentelt.

A Szajna partján a mostanit megelőzően egy nagyszabadású kiállításra 1979-ben került sor “Hősi bemutató” címen, ugyancsak a Pompidou Központban. Akkor a nyitás napján a központ dolgozói sztrájkoltak, de végül 840 000 látogató tolongott a hosszú ideig láthatott tárlaton.

A mostani és az akkori esemény között az a különbség, hogy 1979-ben csak az akkori legfrissebb alkotásokat mutatták be, ezúttal a kezdettől a pályavégig kalandozhat a látogató.

Dali példaképeket keresve az impresszionistákkal és a posztimpresszionistákkal kezdte, majd belekóstolt a fauvizmusba is.

Az 1920-as évek küszöbén a mozi térhódítása ragadta meg, olyan képe is volt, amely “Tiszteletadás a Fox filmhíradónak” címet viselte.

Párizsba érkezve az első útja a Louvre-ba vezetett, amire Picasso azzal reagált “jól tette fiatalember”. Nem sokkal később botrányhős lett azzal a kijelentésével, hogy “gyakran örömmel köpdösöm le anyám portréját”.

Provokált szexuális célzatú művekkel is, megfestette a “nagy önkielégítőt”. Alkotott kicsiny képeket is, fára, vászonra, de megtörtént, hogy homok volt a nyersanyaga, mint az 1928-as “Rothadt szamárnak“.

image009

image010

Mindenáron kereste a föltűnést, a párizsi utcákon közlekedve, a metrón is utazva, pórázon vezette dél-amerikai származású sörényes hangyászát. Aki mostanában Párizsban jár, feltétlenül nézze meg az életmű-kiállítást !

…ez a kép azonban ocicat-jével ábrázolja a művészt :)..

A párizsi kiállítás képei a „Die Welt”-ből származnak

~ Szerző: hessenwinkel - 2013-01-12.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: