Elvis Presley 78 éves lenne


Kleinstadtidyll und Kommerztempel: Elvis-Zeitreise zum 75. GeburtstagFellépésen szülővárosában, Tupelo-ban

Elvis, egy amerikai “álomélet” képekben

A rock and roll koronázatlan királya, minden idők legsikeresebb és legnagyobb hatású előadója hetvennyolc éve, 1935. január 8-án született a Mississippi állambeli Tupelo városában. 13 éves volt, mikor családja Memphisbe költözött. Így Elvis a blueson és a gospelen nőtt fel. Első gitárját 14 évesen kapta imádott édesanyjától, s már ekkor “belőve” hordta a haját.

1953-ban nyitott be Sam Philips Sun stúdiójába, a legenda szerint azért, hogy kislemezzel lepje meg édesanyját. A jó fülű tulajdonos felfigyelt a “fekete” hangú, jóképű fehér fiatalemberre, akivel 1954. június 26-án felvette a That’s All Right című számot – sokan ezt tekintik a rock and roll születésnapjának.

Elvis karrierje 1955-ben indult be, amikor Tom Parker “ezredes” vette szárnyai alá és szinte hónapok alatt világsztárt faragott belőle. Az RCA lemezcég rekordösszegért, 35 ezer dollárért szerződtette a 21 éves ifjút, majd 1956 elején megjelent Heartbreak Hotel című felvétele, debütáló albuma pedig első rock and roll-lemezként vezette az amerikai listát. Televíziós szereplései ma már elképzelhetetlen vihart kavartak, a lapok mélypontról, botrányról cikkeztek.

Az idősebb korosztályt különösen Elvis erotikus csípőmozgása ingerelte (előfordult, hogy csak deréktól felfelé mutatták), ugyanakkor akadt fellépése, amelyet a teljes amerikai lakosság egyharmada, a tévénézők 80 százaléka nézett. Elvis két év alatt nemzedéki bálvány, a lázadás jelképe lett, de a szórakoztatóipar – menedzserének kevéssé áldásos közreműködésével – gyorsan bedarálta.

1958-ban a média figyelmétől övezve bevonult, a kétéves nyugat-németországi szolgálatból azonban már a mindenki számára kedvelhető “all-American boy” tért vissza. Repertoárjára érzelmes slágereket vett fel, bugyuta, egy kaptafára készült filmek tucatjaiban alakított szívtipró srácokat.

Csak 1968-ban, hét év szünet után énekelt ismét élőben – a tévéközvetítést világszerte százmilliók látták, s néhány évig ismét a régi Elvist idézte. Pár év után megint visszavonult, elzárkózott a világtól. Házassága megromlott, magánéletének problémáit drogokkal és nyugtatókkal kompenzálta, vészesen elhízott, egyre ritkább fellépésein már csak korábbi önmaga karikatúrája volt.

A Király azonban saját legendájának foglya s egyben áldozata lett 42 évesen, 1977. augusztus 16-án vélhetőleg drogtúladagolással összefüggő szívroham végzett vele.

Kultusza óriási méreteket öltött, memphisi otthona azóta is búcsújáró hely. Napjainkban is ő a legtöbbet kereső holt híresség, a Jailhouse Rock még 2005-ben is vezette a brit listát.

Elvis senki máshoz nem hasonlítható hatást gyakorolt a populáris kultúrára és a rockzenére, segített ledönteni a fekete és a fehér zene közti korlátokat – John Lennon szavai szerint “Elvis előtt nem volt semmi”.

~ Szerző: hessenwinkel - 2013-01-08.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: