38 éve kaptuk vissza a koronát


A korona megérkezése Ferihegyre 1978. január 5.

Az 1945 tavaszán Ausztriában amerikai kézre került nemzeti ereklyék: a  királyi korona és vele együtt a koronázási jelvények 1978. január 5-én kerültek ismét magyar földre.

A koronát szállító láda sértetlenségének ellenőrzése Ferihegyen

A Nemzeti Múzeum munkatársai az átadás előtt még aznap megvizsgálták a koronát.

A koronázási ékszereket január 6-án adta át hivatalosan Cyrus Vance amerikai külügyminiszter az Országházban “az amerikai nép képviseletében” Apró Antalnak, az Országgyűlés elnökének.

Cyrus Vance és Apró Antal az átadást/átvételt nyugtázó kézfogása

Az 1978. január 6: az ünnepélyes átvétel

Az eseményen jelen volt mások mellett Illyés Gyula író, Varga Imre szobrász és Kocsis Zoltán zongoraművész. Állami részről pedig Lázár György miniszterelnök és helyettese, Aczél György. Az MSZMP főtitkára, Kádár János amerikai kérésre távol maradt az eseménytől.

A második világháború után több amerikai és magyar kezdeményezés született a korona hazaszállítására, de a tervek megvalósítását a hidegháború meghiúsította. Az amerikai vezetők az 1970-es évek elején kezdték fontolgatni visszaszolgáltatásukat, akkor, amikor igyekeztek országuk kapcsolatait normalizálni a közép- és kelet-európai államokkal. 1977-re a magyar-amerikai viszonyban jelentős javulás következett be, és a washingtoni kormány úgy ítélte meg, hogy Magyarország végrehajtja a helsinki egyezmény emberi jogokra vonatkozó előírásait is.

1977. december 16-án született meg az amerikai és a magyar kormány közös nyilatkozata a visszaszolgáltatásról. Ennek értelmében a koronát és a koronázási jelvényeket nem a fennálló rendszernek, hanem a magyar népnek adta vissza “az amerikai népet” képviselő Cyrus Vance külügyminiszter. Az amerikaiak azt is kikötötték, hogy a koronaékszereket nyilvánosan állítsák ki.

A korona és a koronázási ékszerek visszaadására vonatkozó döntést Jimmy Carter elnök hozta meg. Számára az ereklyék visszajuttatása nem politikai, inkább lelkiismereti és erkölcsi kérdés volt, mivel azok egy nemzet múltjának, államiságának szimbólumai voltak, és nemzetközi szerződés nélkül voltak távol jogos tulajdonosuktól, a magyar néptől. 1977. október végén titkos tárgyalások kezdődtek az átadás kivitelezéséről, de miután ezek híre kiszivárgott, nagy vita bontakozott ki az elnöki döntésről: többen ellenezték azt a Kongresszusban, és tiltakozott a magyar emigráció egy része is.

A koronát és a jelvényeket restaurálás után a Magyar Nemzeti Múzeumba vitték. E célra kialakított páncélozott teremben voltak ott megtekinthetők két évtizeden keresztül. Az Országgyűlés döntése értelmében 2000. január 1-jén a koronát az országalmával, a jogarral és a karddal ünnepélyes keretek között átszállították a Parlament épületébe (a palást a múzeumban maradt). A koronázási ékszerek azóta ott láthatók.

2008 – Jimmy Carter felesége társaságában megnézte az elnöksége alatt visszajuttatott magyar történelmi ereklyét a Parlamentben

~ Szerző: hessenwinkel - 2013-01-06.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: