DOMJÁN EDIT, a bársonyosan búgó hangú színésznő, ma lenne 80 éves.


.… és 40 évvel ezelőtt 40 évesen dobta el magától az életet…

Hálásak lehetünk a technikának, amely az utókor számára megőrizte bársonyosan búgó hangját, mosolyát, titokzatos, megfoghatatlan lényét.

Későbbi férjét, Kaló Flórián színművészt, még főiskolásként ismerte meg és szerettek egymásba. Az akkori idők szava szerint végzős hallgatóként (1954) pár évre vidékre kellett menniük. Szegedre szerződtek, ahol Domján Edit csak a színházban érezte jól magát. Mégis, mikor lehetősége nyílt volna egy budapesti szerződésre, visszautasította azt és továbbra is Szegeden maradt férjével, akit egy 1956-os versmondása miatt vidékre száműzte a politika. 7 év szegedi tartózkodás után a 29 éves Domján Edit férjével tért vissza Budapestre.

A „Két emelet boldogság” (1960) c. filmben szintén házaspárt alakítottak

1964-ben Annie Girardot francia színésznő számára Achard megírta a Bolond lány-t, amit nem sokkal utána nálunk is bemutattak. A parádés szereposztású darabban Domján Edit, Márkus László és Garas Dezső játszott. A színdarab pesti fergeteges sikerének híre eljutott a szerzőhöz is, aki eljött azt megnézni. A darabot ugyanis az egész világon játszották, de legnagyobb sikert Franciaországban és Magyarországon aratta.

„Bolond lány”

Domján Edit

Domján Edit, Márkus László

A ’60-as évek második felében Domján Editet ebben a számára testhez álló darabban volt szerencsém színpadon látni: játékát, hangját, mosolyát, mozgását, kedves lényét élvezni.

Garas Dezső, Márkus László, Domján Edit

A színház mellett filmezett is, melyek közül számomra a legemlékezetesebb alakításai az Új Gilgames-ben /1963/(partnere Darvas Iván)..

Darvas Iván, Domján Edit

..és az Oldás és kötés-ben /1963/ (főszereplő: Latinovits Zoltán, rendező: Jancsó Miklós) voltak.

Domján Edit, Latinovits Zoltán

Kaló és Domján házassága 18 év után véget ért, de barátságuk Domján Edit haláláig megmaradt. Az akkor már ünnepelt színésznő 1972-ben találkozott Szécsi Pál slágerénekessel. Januártól októberig tartott kapcsolatuk, melyben a színésznő segítette, elemezte az énekes mozgását, gesztusait, javította kiejtését, mozdulatait.

Szécsi Pál és Domján Edit (fotómontázs)

Egy alkalommal az Operaház egyik előadásán az előttünk lévő sorban ült a szép pár. Domján Edit hosszú, palack zöld bársony ruhájában olyan volt az igencsak sármos Szécsi Pál oldalán, mint egy királynő….

Viharos szerelmük azonban csak alig fél évet bírt ki. Szécsi nagyon sokat ivott és talán barátai hatására is egyre többet bántotta a színésznőt, utalva a köztük lévő 12 év korkülönbségre. Tovább súlyosbította a helyzetet, hogy a tragikus végű szerelemhez az akkor saját magukat modernnek, haladó gondolkodásúnak tartott, „intelligens barátok” áskálódása is nagyban hozzájárult. Domján egy átlumpolt éjszaka után kiadta Szécsi útját, aki aztán végleg elhagyta őt egy másik nő miatt.

De nem csak szerelmét kritizálták. Az ünnepelt színésznőnek napi harcot kellet vívni a kispolgári mentalitással, értetlenséggel. Az utcai beszólásoktól („kutyát sétáltat ahelyett, hogy gyereket szülne”) kezdve a szomszédok zaklatásáig.

1972. karácsony előtt már minden barátja észrevette, hogy valami elromlott, valami nagyon nem jó, habár a színésznő a karácsonyt látszólag még mókázással, ajándékcsomagolással töltötte, és új szerepét próbálta. E látszat-jókedv mögötti valódi drámára akkor derült fény, mikor Domján Edit nem érkezett meg a december 26-i Candida előadására. Négyen ültek taxiba és mentek ki a Fürst Sándor utca 28-ban (ma Hollán Ernő utca) lakására (Traub Pál, Mensáros László, Bálint András, Nagy Anna).

Ők találtak rá otthonában… Sosem akart öreg színésznő lenni, ezért 40 évesen önkezével vetett véget életének 1972 karácsonyán.

Emlékét nyolcvan színházi szerep, tíz filmszerep és számtalan rádió és tévé szerep, az 1965-ben kapott Jászai Mari-díj, valamint az 1991-ben létrehozott Domján Edit Alapítvány őrzi, amit évente egy-egy tehetséges vidéki, fiatal színésznő kap kitüntetésül.

Születésének kerek évfordulója alkalmából az idén a Madách Színház Tolnay Szalonjában a színésznő alakításait felidéző fotókiállítás nyílt, amely január 20-ig látogatható.

Domján Edit: 1932. XII. 25. – 1972. XII. 26.

„Köszönet mindenért”

http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=bc2Voj15ce8&feature=endscreen

Domján Edit emlékére (Márkus László)

~ Szerző: hessenwinkel - 2012-12-25.

3 hozzászólás to “DOMJÁN EDIT, a bársonyosan búgó hangú színésznő, ma lenne 80 éves.”

  1. Nagyon szerttem, Ő egy igazán rendkivüli tehetséges szinésznö volt,és hangja is csodálatos bugo hangvolt ami,egyedivé tete Öt.mindig szivesen látjuk viszont a képernyön.

  2. Csodálatos tehetségű ,szép hangja felejthetetlen,úgy drámákban, mint vidám darabokban nagy szerűen alakított. lonci

    • Ha kenyere javát elfogyasztott férfiember – ráadásul virtuális és természetesen egyoldalú “ismeretségben”! – érezhet így: valahányszor hallom-látom, ma is erősebben dobog a szívem, azt zakatolva, hogy ezt a csodanőt, Domján Editet, ha a varázslat működne, saját valómban is tudnám szeretni. Hiszen benne, egyazon személyiségben, együtt a vonzó szexualitás, a humánum és a bölcsesség. Nagyon szeretem őt! – ma is. Soha nem múló kamaszábrándozással.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: