Miniszterek gatyában – Fotókiállítás a Gellért Fürdőben


A Magyar Fürdőkultúra Napja alkalmából nyílt fotókiállítás „Miniszterek gatyában” címmel fővárosunk egyik leghíresebb termálfürdőjében, a Gellért Gyógyfürdőben. A kiállítás különlegessége, hogy a képek 80 év után kerülnek vissza oda, ahol az 1930-as években Pusztai Sándor úszómester készítette őket 1930 és 1939 között.

Klebelsberg Kuno gróf (1875-1932) kultúr- és tudománypolitikus

Kincses Károly fotómuzeológus így nyilatkozott e képek történetéről:

“Kisméretű, négyszer öt centiméteres nitrát negatívokat, róluk készült korabeli kontaktmásolatokat, reszketeg, nehezen kisilabizálható feliratokkal ellátott zacskókat láttam benne. És ezekből állt össze a nem mindennapi történet.

Volt egyszer egy vidéki polgárfiú a keleti végeken, akinek szülei jóvoltából nem ment rosszul a sora, azok ugyanis különböző strandokat, fürdőket üzemeltettek, míg csak tönkre nem mentek. S akkor a fiú, történetünk főszereplője beállt mások fürdőjébe úszómesternek. Fiatalabb olvasók számára: az ezerkilencszázhúszas, -harmincas évek úszómestere nem az a fehérruhás személy volt, aki a medence mellett végigunatkozta a munkaidejét, hanem személyiség, aki a fürdőzők kényelmét, ottlétét biztosította. A fürdő talán legfontosabb személyének számított.

Nos, ez az ember nem csak a dolgát tette évtizedeken keresztül, hanem valami ködös, magában sem pontosan tisztázott céllal sok-sok éven át fényképezte a fürdőben megjelent ismert személyiségeket. Így maradt meg nekünk neglizsében Karinthy Frigyes és Heltai Jenő, Klebelsberg Kunó és ifj. Horthy Miklós, Keresztes-Fischer és Apponyi, Tolnay Klári és Alpár Gitta, hogy csak néhányat soroljak a több száz híresség közül.

Nem a voyeur fényképész teljesítménye a legfigyelemreméltóbb ebben az egészben, hanem az a nagyon egységes, nagyon érdekes végeredmény, mely egy speciális metszetét adja a Gellért- és a Széchenyi-fürdőkben a két világháború között megfordult arisztokratáknak, politikusoknak, művészeknek. S most, amikor amúgy is az újheroizálás, az ájult, kritikátlan idealizálás korát éljük, üdítő ezeket az embereket csak embernek is látni.”

Karinthy Ferenc (1921-1992), író, drámaíró, dramaturg

Keresztes-Fischer Ferenc (1881-1948) politikus, miniszter

Hatvany Lajos báró (1880-1961) író, kritikus, irodalomtörténész

Ifjabb Horthy Miklós (1907-1993)

Heltai Jenő (1871-1957) író, költő, újságíró

Karinthy Frigyes (1887-1938), író, újságíró

Muráti Lili (1912-2003) színésznő

Gróf Batthyány

Rózsahegyi Kálmán (1873-1961), színész, tanár

Tolnay Klári (1914-1998), színésznő

…és ahol mindez látható manapság…

Színes fotók: László Judit

~ Szerző: hessenwinkel - 2012-10-21.

2 hozzászólás to “Miniszterek gatyában – Fotókiállítás a Gellért Fürdőben”

  1. A kiállítás csodás, unikális, des, sajnos egy hibát felfedeztem.
    Ada Csehova színésznő híres-neves felmenőjét nem ALEKSZANDER, hanem ANTON Pavlovics Csehovnak hívták. Kár ezért a bakiért…

    H.I.

    • Nem kétlem eme baki voltát, azonban blogomban Ada Csehováról, no meg felmenőjéről egy szó sincs. A bakit inkább a Gellért Fürdő e kiállítást szervező részlegénél kellene szóvá tenni.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: