Aj Vej-vej az Ernst Múzeumban


 

Az idén 100 éves Ernst Múzeumban láthatók holnaptól a kínai művész képei. Ma a „Jártamban-keltemben” kategóriában voltam azon a környéken és vettem észre a délutáni megnyitóra való készülődést.

Kiállításplakát a Nagymező utcában

Amúgy is „beterveztem” e tárlatot, így ma egy kis előzetessel járulok hozzá a holnaptól látogatható új kulturális csemegéhez.

…és beléptem az Ernst Múzeum előcsarnokába..

A sokoldalú, konceptuális beállítottságú, a társadalmi viszonyokat kritikusan szemlélő művész, Aj Vej-vej, Pekingben született 1957-ben. A legutóbbi években vált a kortárs képzőművészet világszerte legismertebb alkotójává.

Építészként, konceptuális művészként, szobrászként, fényképészként, bloggerként, twitterező, interjúkat készítő, kultúrkritikát gyakorló művészként a kortárs témák és társadalmi problémák érzékeny megfigyelője; kommunikátor és kapcsolatépítő, aki élettel tölti meg a művészet szerepéről vallott elképzeléseinket. Építészként például kulcsszerepet játszott a pekingi olimpiai stadion, a Madárfészek koncepciójának kialakításában.

AJ VEJ-VEJ: Self-Portrait East 3rd Street Apartment, 1986|© AiWeiwei

A kortárs témák és társadalmi problémák érzékeny megfigyelője, aki a sajátos helyi társadalmi viszonyok legnagyobb kritikusaként jelenleg is rendőri felügyelet alatt tevékenykedik. Nem utazhat külföldre, s adminisztratív mulasztásra hivatkozva a hatóságok földig rombolták 2011-ben elkészült sanghaji stúdióját.

Ernst Lajos műgyűjtő házának előcsarnoki márványpadja..

Aj Vej-vej a ’80-as évek elején egy ösztöndíjnak köszönhetően töltött tíz évet New Yorkban. East Village-en, Manhattan szubkulturális bohém-negyedében, egy parányi lakásban lakott.

New Yorkban a Parsons School of Design nevű iskolában tanult. Szavai szerint tíz évig „a barátaival csellengett céltalanul” a város utcáin, fényképezőgépével megszállottan megörökítve ottléte majd’ minden pillanatát.

Az USA-ban alkalmi munkákból – például újságkihordásból – tartotta el magát. Egyetlen galéria-megnyitót sem szalasztott el, így szép lassan bepótolt mindent, amihez Pekingben nem volt lehetősége hozzájutni. A fotókat tartalmazó doboz aztán valahogy feledésbe merült, ám a művész 2007-2008 körül egyszer csak kipakolta, és ebből lett a vándorkiállítás, melynek 226 fotóját maga Aj Vej-vej válogatta archívumából.

…a kiállításhoz felvezető lépcsősor…

A három csoportra osztható több mint tízezer fotó között vannak beállított képek és elkapott, véletlenszerű jelenetek is a hagyományos fotográfiai műfajok szokásos elemei mellett bármely dologból téma válhatott számára. A fotók egyik csoportjában önmagát ábrázolja, a másodikba azok a képek tartoznak, amelyeken kínai művészbarátok láthatók, a harmadik csoportot pedig a New York-i életképek alkotják.

…a múzeum lépcsőházának pihenő szintjén Róth Miksa üvegablaka, alatta pedig márványberakásos lábazat-díszítés…

Aj Vej-vej New York-i időszakában készült fotóit eddig Pekingben, New Yorkban, Berlinben és Moszkvában láthatta a közönség. A berlini Martin-Gropius-Bau igazgatója szerint kezdeti képein egyértelműen fellelhetők konceptuális művészetének alapjai.

Koncepciójának alapgondolata egy olyan, képekből összeálló múzeumi installáció, amely az ő személyes élményeit, gondolatait, korabeli attitűdjét tárja fel, miközben bepillantást nyerhetünk a közelmúlt New Yorkjának azóta elveszett világába is.

Szombaton Készman József művészettörténész és Lugosi Lugo László fotóművész kalauzolja a kiállításon az érdeklődőket.

Pesten a kiállításnak az idén százéves fennállását ünneplő Ernst Múzeum ad otthont.

Az előcsarnokban a műgyűjtő Ernst Lajos bronz emlékplakettje

A Szerző fotóival

Budapest, 2012. augusztus 16.

 

~ Szerző: hessenwinkel - 2012-08-16.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: