A szent politikus, Evita, 60 éve halt meg


…hivatalos portréja…

Maria Eva Duarte néven 1919. május 7-én, törvénytelen gyerekként az argentin pampák egy kis porfészkében született. 15 évesen egy zenész-gitárossal Buenos Airesbe szökik, ahol a férfival együtt élve, 1940-ig éjszakai szórakozóhelyeken lép fel.

Az lokálok színésznője (a jobb sarokban egy gyerekkori fotó)

1940 és 1943 között inkább kevesebb, mint több sikerrel, színházakban és a rádiónál próbál szerencsét.

…színházi próbálkozás…

…majd jött a rádió…

1943-ban egy társaságban találkozik az akkor 48 éves özvegy Juan Peron tábornokkal, aki rendkívüli érdeklődést mutat a fiatal színésznő iránt… Az ország erős emberének, Peronnak a szeretőjeként 1944-ben az argentin rádió legjobban fizetett alkalmazottja.

A „La Prodiga” c. film bemutatóján, melyben Eva Duarte játszott, Peron már jelen volt

1945-ben – a II. világháború után – Argentínában megváltoznak a politikai erőviszonyok. Október 12-én Peront letartóztatják és bebörtönzik. Eva – rádiós kapcsolatait felhasználva – fellázítja a munkásokat és tömegtüntetést szervez, melyen mintegy háromszázezren vesznek részt. A demonstráció hatására Peront október 17-én szabadon engedi. Hálából Peron október 21-én titokban feleségül veszi Evat.

1946. február 24-én Peront Argentína elnökévé választják. Feleségének fontos szerepet szán a politikában: a Munkaügyi Titkárságot vezeti, hogy az elnök szemmel tarthassa a munkásságot és a szakszervezeti mozgalmat.

…Munkaügyi Titkársági irodájában…

Eva Peron az általa betöltött hivatal révén elérte, hogy az argentin nők 1947. szeptemberétől választójogot kaptak. Még ugyanebben az évben európai körútra indult.

1947 – Róma, városnézés

1947 Róma – esti fogadáson

Eva Peron kéthónapos útja során felkereste Spanyolországot, Olaszországot, Portugáliát, Franciaországot és Svájcot (Angliába azért nem ment el, mert a Buckingham palota csak egy teára fogadta volna…)

Az egyes helyeken igen vegyes fogadtatásban részesült. Franco országa ünnepelte, az olaszok inkább Peron marhahússal megrakott hajóinak örültek volna, a franciák hűvös udvariassággal fogadták, a gazdag Svájc az egyik bankban elhelyezett 25 millió dollárnak örült (halála után Peronnak külön gondot jelentett a számla titkos kódjának megszerzése..).Az európai körút során napjában háromszor-négyszer öltözött át. Az akkori árakat figyelembe véve, Eva Peron naponta ezer fontot költött…

1947-ben hozta létre az „Eva Peron Szociális Segélyalapot”, mellyel a szegényeken és az éhezőkön kívánt segíteni oly módon, hogy alapítványa javára a gazdagokat busás összegek és ajándékok önkéntes juttatására presszionálta. Ez idő tájt napi 14-15 órákat dolgozott.

Eva Peron azonban nem csak politikus volt, de igazi nő is volt. Imádott szépítkezni…

…és öltözködni..

1949 Buenos Aires – Opera gála

1950 – fogadáson Dior nagyestélyiben

…valamint magát felékszerezni:

…egy nyakéke…

Halála után négyszáz kosztüm és ruha, hatszáz kalap, 1.250.000 font értékű ékszer, valamint olyan nemes-szőrme bundák és keppek maradtak utána, melyek 3500 munkás egyhavi bérével voltak egyenértékűek.

1951.május 1. – szakszervezeti naggyűlés szónokaként

1951 – a Nemzeti Ifjúsági Bajnokság döntő meccsén az övé volt a kezdőrúgás..

1951-re odáig jutott, hogy az elnökválasztáson férje mellett alelnökként akart indulni. A Peron mögött álló gazdag katonatiszti réteg azonban ezt nem támogatta, mert nem tudta elképzelni, hogy az elnök halála esetén – az alkotmány értelmében – az alelnök Evita vegye át a hatalmat.

…választási kortes-körúton férjével…

Míg a katonák meditáltak, Eva Peron alelnöki jelöléséről a végső szót egy új ellenség, a rák, mondta ki.. Orvosai tanácsa ellenére a választási kampányban való részvételét folytatta és a műtétet egyre halogatta. Végül is 1951. november 6-án megoperálták, de betegsége ekkora gyógyíthatatlan stádiumba került.

1951. november – az első olyan választások Argentínában, amikor – neki köszönhetően – már a nők is szavazhattak. Ő kórházi ágyában szavazott…

A választásokat Peron 1952-ben ismét megnyerte. Az argentinok „Szent Evitája” 1952. június 6-án, az elnöki beiktatáson jelent meg utoljára a nyilvánosság előtt.

A rák 1952. július 26-án este 20.32 órakor végzett vele. Halálakor többnapos állami gyászt rendeltek el. A virágüzletek kivételével minden zárva volt.

Buenos Aires utcáin tumultuózus jelenetek játszódtak le: 3 embert eltapostak, kétezren pedig megsérültek az Evita-gyászban. A tömeghisztéria csúcspontját a temetés napján érte el. Koporsóját fehérbe burkolt ágyútalpon vitték végig a főváros utcáin.

Végezetül, hogy milyen is volt Eva Duarte-Peron valójában? A kérdést nehéz megválaszolni. Fleur Cowles amerikai újságírónő szerint:

„Itt van ez az Evita, aki első találkozásunk óta kísért. Nem tudom magamból kitörölni ezt a politikusnőt, akiben hatalmas erő és szenvedély lakozik, aki túl hirtelen repült a csúcsra, akiből hiányzik a szerénység, viszont túlteng benne a mohóság, és akinek mérhetetlen sok pénze van. Tehetséges, de hidegszívű gunyoros, valahogy azonban mégis meseszerű nő, aki űzött vadként feszültségben él. Ravasz és hatalmaskodó, aki túl sok gyémántot aggat magára; ambiciózus, de bosszúvágyó. Távolinak tűnő megfoghatatlan lény, szinte már nem is e világból való”.

Mary Main, egy Amerikában élő argentin nő, így látta őt:

„Dél-Amerikában korábban nem volt hozzá hasonló ellentmondásos személyiség, akit mégis fanatikus rajongás és tisztelet övezett”.

Halála után bebalzsamozott teste és koporsója valódi kálváriát járt be. 1957-ben a koporsó Genovába került, majd más néven egy milánói sírboltban rejtették el, amelyet az állam 1971-ben vitette vissza Argentínába.

Az utolsó argentin diktatúra (1976-1983) a puccs napján, 1976. március 24-én adta vissza a koporsót a családnak. Evita azóta a fővárosi sírboltban alussza örök álmát.

…sírfelirata..

/Fotó: Ipach Ildikó/

~ Szerző: hessenwinkel - 2012-07-27.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: