El Kazovszkij festőművész ma lenne 64éves


„Rád emlékezünk..” címmel a Kieselbach Galéria 2008. szeptemberében rendezett egy kiállítást az akkor elhunyt El Kazovszkij festőművész emlékére.

Az emlékkiállítás anyagát tíz magángyűjteményből válogatták össze, amelyeket a művész műgyűjtő barátai adtak kölcsön. E festmények többségét a nagyközönség eddig azért nem láthatta, mert ezek El Kazovszkij barátaié, így nem egyszer előfordult, hogy ők már a műteremben kiválasztották az éppen készülő képet. A tárlatlátogató El Kazovszkij legjelentősebb műveivel, legszebb villanásaival – ahogyan ő maga ezt kifejeztet – ismerkedhetett meg.

Az emlékkiállítás gerincét a művész néhány korai főműve mellett, a 80-as évek végén és a 90-es években készült munkái adták. El Kazovszkij életműve nem tagozódott korszakokra, munkássága saját, expresszív megjelenésű mitológiájának kidolgozására épült, melyben nagy szerepet kaptak a görög és archaikus témák.

Munkáinak zöme magántulajdonban van, de jelentős hazai állami gyűjteményekbe, sőt külföldre (Ausztria, Lengyelország) is került belőlük. Emblematikussá vált a – szinte minden vásznán szereplő – hosszú orrú kutyafigura (saját megfogalmazása szerint a „vándorállat” – alkotásai aláírás helyetti szignója), mely nála a lélek szimbóluma.

A Kossuth- és Munkácsy-díjas El Kazovszkij, eredeti nevén Elena Kazovszkaja, 1948. július 13-án Leningrádban született. Magyarországon 1965 óta élt. A Képzőművészeti Főiskola festő szakát már Magyarországon végezte el. A sokoldalú képzőművész nem csak festészettel, hanem többek között díszlet- és jelmeztervezéssel is foglalkozott.

A transzszexualitását (biológiailag nő, nemi szerepe szerint homoszexuális férfi) a nyilvánosság előtt is vállaló El Kazovszkij a legjelentősebb kortárs magyar képzőművészek közé tartozott. 2008. augusztus 6-án helyezték örök nyugalomra a budapesti Farkasréti temetőben.

Képei, melyek hangulata és színvilága mély benyomással voltak rám. A 2008-as kiállításról készített dia-show itt látható:

El Kazovszkij kiállítás 2008

~ Szerző: hessenwinkel - 2012-07-13.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: