Terézváros elfelejtett szecessziós ikerháza


A kánikulai hőségben a belső városrész árnyékos mellékutcáit választottam inkább úticélom eléréséhez. Így akadt meg a szemem e negyed méltatlanul elfeledett és nem rangjának megfelelően kezelt Lázár utca 7. és 9. szám alatt emelkedő háromemeletes szecessziós ikerházán, mely Freund Dezső tervei alapján épült 1911-ben. A kivitelezők Rothauser Lajos és József építőmesterek voltak. Az egyszerre született házak tömegükben és stílusukban egyformák, a részletekben azonban már különböznek.

Ahogy a két házat elnéztem, a Lázár utca 7-et jó pár évtizeddel (eléggé felületes módon ugyan), de felújították. Földszintjén üzletek (pl. a „Spájz” étterem) működik.

Mindkét ház homlokzatán egy –egy míves felirat látható:

Az azonos tömegképzésű két bérház a díszítés és ornamentika részleteiben tér el, a magyaros-szecesszió egy és ugyanazon tervező és kivitelező munkájának eredményeképpen. A bejárat fölött is szakállas férfifej őrködik, két oldalán növényi mintával.

A lakások minél jobb megvilágításának biztosítása érdekében mindkét háznál a földszint fölött a homlokzat francia udvaros megoldással visszalép,

A földszint üzletek céljára maximálisan kihasznált, a kapu a középtengelyben visszahúzott, hogy attól jobbra-balra is üzletbejáratok legyenek.

…és a kaput stílszerűen egy hanuka-gyertyás kerítés zárja le…

Lázár utca 9.

E valaha gyönyörű ház borzalmas állapotban van. A vakolat nagy része lehullott, az erkélyekről és a mellvédekről pedig laikusként kitenném a táblát: Kilépni életveszélyes!”

Az épület ablakformái szigorú geometrikusak. A falmezőkben geometrikus jellegű díszek, az utca felőli ablakok mellett növényi díszek találhatók.

A földszinti nyíláskeretek barnák. A földszintet világos sárga színnel újravakolták, azonban mára már ez is mállik (“jó” munkát végeztek a mesterek…..)

A finom formálású bejárati ajtón pedig már ívek is megjelennek.

Figurák csak a kapu fölött láthatók, azok viszont tündériek: két absztrahált mókus, gyümölcskosárral.

A bejárattól balra a VIP Properties ingatlaniroda…

Az első emeleti erkélyen van egy MushROOMs felirat, mint kiderült, ez egy – mindösszesen három szobás – hostel neve.

Az ikerházakat elnézve elgondolkodtam azon, hogy mennyire nem becsüljük saját értékeinket. Sajnos a házba a szokásos budapesti bezártság okán nem tudtam bemenni, így a lépcsőházat és a belső részeket nem volt módon megnézni és lefotózni (biztos lenne mit..)

A záró képet jajkiáltásnak szánom: miként lehetett tönkre tenni modernizáció címén (lsd. gázkonvektor-kivezetések) egy alapjaiban kedves, az embert és az őt körülvevő állat-, és növényvilágot szimbolizáló mókusos-gyümölcstálas kapubejárót. Számomra szívbe markoló.

Fotók és szöveg: László Judit

2012. június 21.

~ Szerző: hessenwinkel - 2012-06-21.

2 hozzászólás to “Terézváros elfelejtett szecessziós ikerháza”

  1. Tényleg szívbemarkoló. Kár, hogy a belső kerületek jelentős része hasonlóan elhanyagolt.

  2. Csodálatos ! Gratulálok Judit !

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: