Febergé tojások húsvétra..


Carl Fabergé francia ékszerész 1885-ben lett az orosz cári udvar hivatalos beszállítója. III. Sándor cár azzal a kéréssel fordult hozzá, hogy segítsen meglepni valamivel feleségét, Maria Fjodorovnát, az ortodox húsvét alkalmából. Az ékszerész egy arannyal bevont tojást készített, amelynek a belsejébe egy apró, de gondosan megmintázott tojótyúkot helyezett el.

Az ajándéknak akkora sikere volt, hogy hagyományt teremtett, attól kezdve minden évben járt egy-egy (természetesen egyedi) tojás a családtagoknak. II. Miklós cár feleségének, Alexandra cárnénak és édesanyjának ajándékozott Fabergé tojásokat 1885 és 1916 között.

A minden idők legértékesebb darabja a 24 millió dollárra taksált “hintós Fabergé”. A tojás belsejében Alexandra hintójának apró, miniatűr mása található.

Fabergé összesen ötven különböző tojást készített az idők során a cári család különféle tagjainak.

A kollekció minden egyes tojását arannyal, ezüsttel, más fémekkel és drágakövekkel díszítette az ékszerész. A Fabergé-tojás idővel a luxus szinonimája lett.

A történelem viharában a híres tojások nagy része külföldre került. Viktor Vekszel­berg orosz multi­milliárdos 2004-ben 100 millió dollárért vásárolta meg az amerikai Forbes család teljes Fabergé-kollekcióját, köztük tizenöt, aprólékosan kidolgozott, vagyont érő tojást.

…aki megvásárolta és …

…a narancsfa, amiben a fenti képen gyönyörködik…

Vekszelberg tulajdonát képező kézműves remekek 2005-ben – szigorú biztonsági intézkedések mellett – néhány hónapig a berlini Charlottenburg-kastélyban voltak kiállítva, amit annak idején volt szerencsém látni.

E káprázatos kollekciót a későbbiek során Brüsszelben és Londonban is bemutatták.

A tojások európai turnéja után Vekszelberg igazi orosz hazafiként, no meg Putyin elnök nagy barátjaként a Febergé tojásokat az orosz államnak ajándékozta. Az összesen 56 darabból álló kollekciót ma a szentpétervári Ermitázsban őrzik.

Az utolsó, 1916-ban készült Febergé-tojás

~ Szerző: hessenwinkel - 2012-04-07.

2 hozzászólás to “Febergé tojások húsvétra..”

  1. Faberge bár francia származású, orosznak számít. A Faberge manufaktúra Szentpétervárott működött több száz orosz mestert alkalmaztak, de voltak köztük külföldiek, mint svédek, vagy németek is… Ezeket a csodás ötvösmunkákat is ott készítették – tehát nem külföldről vitték be – ezt a rajtuk megtalálható, évszámot is igazoló orosz fémjelek igazolják. Faberge azon kívül, hogy munkásait rendesen megfizette, a “faberge” manufaktúra jele mellé beüttette a készítő alkalmazott (mester) névjelét (momogramját), amellyel tiszteletet adott az egyéniségnek is. Ez utóbbival az utókor számára is megőrizte a nevüket, melyek a jobb katalógusokban ma is szerepelnek.

    • @ Judas Makabeus
      Köszönet a kiegészítő infókért. Meg kell azonban jegyeznem, hogy írásom egyetlen mondata se szól arról, hogy ezeket a csodálatos ötvösremekeket külföldön gyártották volna. Külföldre pusztán a Nagy Októberi Szocialista Forradalom “jóvoltából” kerültek, mikor az arisztokraták Nyugatra menekülvén értékeiket magukkal vitték. Nyilván ily módon tett szert az amerikai Forbes család is a Febergé gyűjteményre, amit aztán az írásomban is említett orosz oligarcha vásárolt meg.

      Mivel Febergé katalógus, mint olyan (a ‘jobb’-ról már nem is szólva) soha nem volt kezemben, így az egykori mesterek nevének megtisztelő említéséről nyilatkozni nem tudok.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: