“Az ajtó” – Szabó István új filmje


 

Az Oscar-díjas Szabó Istvánunk új filmjét, melyet Szabó Magda „Az ajtó” című 1987-ben Magyarországon egyszer kiadott, majd 2003-ban Franciaországban megjelent regényéből készített, úgy néztem meg, hogy az előző nap már megjelent – elmarasztaló hangvételű kritikákat – elolvastam. Ezek hatására még nagyobb várakozással ültem be a moziba.

A rendező a díszbemutatót követő fogadáson az „Urániában”

A film a regény témájánál fogva nem illik a mai korszellembe, de Szabó Istvánnak sikerült az, ami egyébként vizuális eszközökkel igen nehezen oldható meg. A cselekményben szegény, lélekelemző mű szemünk előtt kel életre és telik meg színekkel, érzelmekkel.

Ehhez két olyan kaliberű színész is kell, mint az Oscar-díjas Helen Mirren és a német Martina Gedeck. Ők azok, akik színészi játékukkal két különböző világ és értékrend találkozását, összeütközéseit és a kölcsönös szeretetet minden szemrezdülésükkel, arcvonásukkal (Gedeck még fülmozgásával is !!) árnyalják.

Az írónő és férje Tibor (Eperjes Károly)

Az ateista Emerenc (Helen Mirren), aki az írónő (Martina Gedeck) házvezetőnője, egész nap fizikai munkát végez. Hajnaltól estig mos, főz, takarít, majd bezárkózik lakásába, aminek az ajtaját mindenki előtt zárva tartja. Ugyanakkor ő az, aki az utca összes lakójának az őrangyala: ha szükséges, gondoskodik mindenkiről, de ő maga senkitől sem vár segítséget.

Ez az ajtó azonban egy ember előtt mégis megnyílik. Az ajtó tehát szimbolikus: az önfeláldozó szeretetet és a bizalmat jelképezi. A felnyílásáig vezető, a lelkek bugyraiban lejátszódó folyamatok tanúi lehetünk abban a másfél órában, míg a filmet nézzük.

Ebben segítségünkre vannak a szabóistvános, a „Napfény ízé”-ből ismert finom, meleg színekkel berendezett belső terek, a fények, a zene és…

…persze az Oscar-díjas Ragályi Elemér gyönyörű képsorai…

„Rózsa-mustra” – Ragályi Elemér és a stáb a felvételek szünetében

A filmről hivatalos ismertető itt látható:

http://port.hu/pls/fi/films.film_page?i_film_id=126392

2012. március 9.

~ Szerző: hessenwinkel - 2012-03-09.

Egy hozzászólás to ““Az ajtó” – Szabó István új filmje”

  1. Összességében jó film, de akad pár gyengébb momentum is. Maga az ajtó, mint szimbólum sem kapott akkora hangsúlyt a filmben. Butaságok: kiírták, hogy pár hónappal később.. vak is látta, hogy más lett az időjárás :), Eperjes kutyával kapcsolatos megjegyzései, semmit mondó kijelentései is mellőzhetőek voltak. Sok helyen túlságosan leegyszerűsödött a könyvben kifejtett és kiteljesedett lelki vívódás- legalább is szerintem. Helen Mirren viszont jó volt!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: