A Maya Birodalom


 Chichén Itzá: A mayák romvárosai évenként turisták millióit vonzza. A mayák mind a mai napig matematikai ismereteik, precíz naptáraik és a 65 méter magas lépcsőzetes építésű piramisaik okán híresek. 

Méghogy az ember nem okozhat klíma-katasztrófát? De még mennyire! Egy új tanulmány szerint a mayák sikerstratégiájuk érdekében oly végzetesen változtatták meg az időjárást, mely az egyúttal a közép-amerikai magas fokú kultúra végzete lett. Cizellált edényt: a mayák kultúrája i.u. 300-tól 900-ig ért csúcspontjára. Az ezt követő időszak egyértelműen a hanyatlás kora, mely a tudós kutatók számára mind a mai napig rejtély. Maya feliratokkal díszített tál: a maya írás igen komplikált jelrendszerből állt össze. Chichén Itzá közelében talált kövekből kirakott mozaik: valószínűleg a háborúk (még magán a maya kultúrán belül is!), az inváziók, a járványok és a nagy aszályok felelősek a mayák eltűnéséért. Maya romok Palenque-ben (Chiapas állam, Mexikó): a kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy a mayák önmaguk okozták az erőteljes klímaváltozást, mégpedig az erdők erőteljes kiirtásával. A történelmi jelentőségű maya kézírásos kódex a Dresensis, mely a szász Tartományi Könyvmúzeumban látható. A kódex valamikor a XVI. század előtt keletkezett (feltételezések szerint a XV. században) és amolyan jósok könyvének is tekinthető. Van benne rituális és útmutatási kalendárium, csillagnaptár, hold-, és napfogyatkozásra utaló rész, valamint időjárás és termés-előrejelzés egészen a 2012-es esztendőig. A kódexben 750 hieroglifa, számjel és kép található. Maya sírok: a nagy maya települések több tízezer lelket számláltak.A mayák leszármazottai a XVI. századig teljes önrendelkezés szerint éltek. Ez mindaddig így volt, míg  Hernán Cortés vezetésével 1519-ben meg nem érkeztek a hódítók a mexikói félszigetre, Yukatánra. A hódítók véres harcokban igázták le a népet.

Maya kőszobrok: mára Mexikóban, Belize-ben, Guatemalán és Hondurasban mindösszesen 6 milliónyira tehető az egykori maya-leszármazottak száma.

~ Szerző: hessenwinkel - 2011-12-11.

Egy hozzászólás to “A Maya Birodalom”

  1. Voltam, láttam, imádtam!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: