Boeing 747-8F: légi teherszállítás, felsőfokon


Fotó: László Viktor

A világ egyik legfontosabb új típusú teherszállító gépe, a Boeing 747-8F első példánya első kereskedelmi útján a mai hideg és még sötét hajnalon landolt Budapesten a Cargolux színeiben. A gép kialakítása olyan, hogy a felnyitható orr-részen keresztül is lehet bele rakodni.

A teherszállító pilótafülkéje szándékosan követi a Boeing 747-400-asok elrendezését. Ezzel a tervezők azt kívánták elősegíteni, hogy a Jumbokra eddig már kiképzett nagyszámú személyzet gyorsan átülhessen a 8-as változatba. E cél érdekében a Cargolux és a Boeing szakemberei 5 évig dolgoztak együtt. A közös munkát siker koronázta: a gép majdnem ugyanolyan, csak méginkább pilótabarát.

A gép startjakor beindított új, nagyteljesítményű hajtóművek meglepően halkan működtek. Felszálláskor viszont már az új gép hangja és látványa lett domináns. A crew – a gép teljes terhelése ellenére – kedves szárny-billegtetéssel köszönt el Ferihegytől, ahová a jövőben gyakran visszatér majd. A repüléstechnika egyik mostani szenzációja régi alapokra épített modern óriás. Globalizálódott világunk gazdaságának legújabb és leghatékonyabb áruszállító gépét tisztelhetjük benne.

A új teherszállító gépcsoda ma hajnali budapesti ittlétéről László Viktor és Somogyi-Tóth Gábor készített fotókat (Zene: “Végső visszaszámlálás”)

~ Szerző: hessenwinkel - 2011-10-17.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: