Robert Capa szemével…


…75 éve kezdődött a spanyol polgárháború…

Az 1936. július 17-én Spanyol-Marrokóban  állomásozó csapatok között a köztársasági kormány ellen kitört lázadással kezdődő, a későbbiekben a II. világháború főpróbájának is tekinthető, modern kor legvéresebb polgárháborújáról ezúttal annak a magyar származású Robert Capa-nak a segítségével emlékeznék meg, aki fényképezőgépével e történelmi esemény egyik fő dokumentorának tekinthető.

A baloldaliak és a nacionalisták összecsapásában a nagyhatalmak szóban a be nem avatkozás mellett álltak ki, de a gyakorlatban mindkét fél élvezett külföldi támogatást. A fasiszta Németország és Olaszország hadianyag-szállításokkal és önkéntesnek álcázott katonákkal segítette a lázadókat.

 A német Kondor-légió

A Szovjetunió fegyverrel, hitellel és tanácsadókkal segítette a köztársaságiakat, a Komintern által toborzott nemzetközi brigádokban több tízezren harcoltak. Ezek egyikének volt tagja volt (többek között) az a Rajk László is, akit aztán Rákosi Mátyás 1949-ben koholt vádak alapján kivégeztetett.

 Nemzetközi brigádok

Szerencsésnek mondhatom magam, mert a haditudósító Capa polgárháborúban készített fotóit a 2005-ös berlini retrospektív kiállításon láthattam:

 valamint 2009-ben Budapesten, mikor a Capa-életmű Magyarországra került:

  A Sors fintora, hogy Robert Capa, akinek munkamottója  “Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel” volt, e közelségnek köszönhetően vesztette el a spanyol polgárháborús munkája során a vele tartó – szintén fényképész – szerelmét, Gerda Taro-t. Capa és Taro, valahol Párizsban… …és Gerda harcosok közt, Cordobában…

Budapest, 2011. július 17.

~ Szerző: hessenwinkel - 2011-07-17.

Egy hozzászólás to “Robert Capa szemével…”

  1. Épp ma beszéltünk Caparól itt lévő amerikai barátainknak…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
%d blogger ezt kedveli: