“A nagy Gatsby” – reload..


Hát megnéztem ezt az új, grandiózus Cannes-ban szerdán nagy felhajtás közepette bemutatott új feldolgozását a filmnek . A Baz Luhrmann rendezte alkotás mindeddig a regény legdrágább adaptációja. A film, melyben Leonardo DiCaprio hozza a lassan 15 évvel ezelőtti Titanic-beli önmagát, a filmtörténet szempontjából a lábjegyzet kategóriára bizton pályázhat, mivel az 1974-es Robert RedfordMia Farrow változatnak még nyomába se léphet.

Az új feldolgozás látványorgiájában elsikkad F. Scott Fitzgerald regényének lelke: a húszas évek amerikai dzsesszkorszaka, a nagy álmok szertefoszlásának tragikuma, a gazdagság, a pénz, a hatalom csábításának alárendelt életek reménytelen üressége, az érzelmek behelyettesítése az önző külsőségekre, stb., stb.

Jay Gatsby történetét Fitzgerald lírai finomsággal írta meg, de éppen ez az, ami véletlenül se jön át a nézőhöz ebben a filmben. Lényegében az hiányzik a filmből, ami a történetben Gatsbyt naggyá teszi, különbbé és tisztábbá az egész gazdag, kifinomult társaságnál, amely kiveti magából.

A mostani feldolgozás másik gyenge pontja a sírós szemű Carey Mulligan, aki Daisybe próbál életet lehelni, kevés sikerrel. Inkább csak megmarad ideges, túljátszott, akaratgyenge csitrinek. (Az 197-es változatban Mia Farrow utcahosszal veri Mulligan játékát).

A filmen ’nagyot dob’ a 3D technika, a pompás ruhák, melyek a Prada és a Boss szalonokból kerültek ki, no meg díszletek.

A Robert Redford által megformált Gatsby annak idején új férfidivatot teremtett, a ’Gatsby-stílust’. DiCaprio matura előtt álló diák külsejét elnézve, most erre nem kerül sor…

Mindezek ellenére ajánlom a film megnézését, ha másért nem, hát okulásként: miként devalválja mai világunk az értékeket.
2013. május 17.

~ Szerző: hessenwinkel be 2013-05-20.

Hozzászólás

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

You are commenting using your Twitter account. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

You are commenting using your Facebook account. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

You are commenting using your Google+ account. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

 
Követés

Értesítést küldünk minden új bejegyzésről a megadott e-mail címre.

Csatlakozz a 283 követőhöz

%d blogger ezt szereti: